Sivut



Maa-artisokka - Seuraava trendituote?



Pieniä maa-artisokan mukuloita
Maa-artisokka on maailmalla arvostettu raaka-aine. Sen hentoa, pähkinäistä makua pidetään hienona ja eleganttina. Mutta Suomessa kasvi on harmittavan huonosti tunnettu. Makea, pähkinäinen ja ”juureva” aromi sopii hyvin mm. (sose)keittoihin, pataruokiin ja pyreisiin.

Yllättävää on se, että moni, jolle maa-artisokasta puhuu, tajuaa kasvattavansa sitä omalla kasvimaalla. Korkeintaan 1/10 on kuitenkaan koskaan siitä mitään tehnyt.

Maa-artisokka on auringonkukan sukua oleva mukulakasvi. Varsi ja lehdet ovat aivan kuin auringonkukalla - vain itse kukinto jää kakkoseksi koossa ja ulkonäössä. Maa-artisokka ja latva-artisokka taas eivät ole sukua. Kielellinen yhteys johtunee käännösvirheestä.


Syötävä osa on maa-artisokan mukula. Mukulat ovat vaaleita, epäsäännöllisen muotoisia ja erikokoisia.

Helpoimmilta käyttötavoiltaan maa-artisokka muistuttaa bataattia. Molemmista tulee erinomainen sosekeitto ja uunilohkot. Maa-artisokasta saa lisäksi mahtavan gratiinin tai vaikka hampurilaispihvin - kuten Local Bistro on tehnyt Ilosaarirockissa.

Ainakin minua kyllästyttää välillä perinteiset ranskalaiset hampurilaisen kanssa. Onneksi bataattiranskalaiset ovat lyöneet läpi. Mutta saisikohan kohta myös maa-artisokkaranuja tai -uunilohkoja burgerin kanssa?


Monet käyttötavat


Maa-artisokka on yksi Suomessa kasvavasta 15 juureksesta. Sitä voi käyttää yhtä monipuolisesti kuin muitakin juureksia. Keittämällä, höyryttämällä, paistamalla, paahtamalla, pikkelöimällä, hapattamalla...


Reseptivinkki: Pese maa-artisokat hyvin. Halkaise. Levitä uunipellille ja paahda 200 asteessa noin 30 minuuttia. Syö dipin kanssa.

Nettihän on toki ruokaohjeita pullollaan. 
Maukkaita ja helppoja ovat mm.
maa-artisokkakeitto
,
maa-artisokkapyre
ja maa-artisokkarisotto.




Terveyshyötyjä


Maa-artisokka on hyvä osa ruokavaliota. Ja siitä on hyötyä. Eihän se toki mikään lääke ole, mutta auttaa silti.

Ensinnäkin, maa-artisokassa on vain vähän energiaa. Toisin sanottuna se tuo kylläisen olon, mutta ei anna turhia kaloreita.

Toisekseen, senkin energian, mikä maa-artisokasta imeytyy, sanotaan imeytyvän hitaasti. Maa-artisokkaa on suositeltu mm. diabeetikoille tämän takia.

Kolmanneksi, kasvi sisältää runsaasti inuliinia, joka ruokkii suoliston hyviä bakteereja. Näin hyvät bakteerit kasvavat ja tukevat terveyttä. Inuliini on siis prebioottinen kuitu.

Inuliinilla on toisaalta huonokin puoli. Se muodostaa kaasua suolistossa, josta voi aiheutua vatsanväänteitä. Tämän takia inuliinia ei suositella, jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä tai noudatat FODMAP-ruokavaliota.


Yksi juures muiden joukossa


Pelkkä maa-artisokka ei tietenkään yksistään tee autuaaksi. Muutenhan sitä myytäisiin apteekeissa lääkkeenä. Tasainen verensokeri edellyttää säännöllisen ruokarytmin ja pienehköt annoskoot. Suoliston bakteerit puolestaan pitävät kuitupitoisesta ja monipuolisesta ruoasta.

Silti, maa-artisokka on hyvä keino monipuolistaa ruokavaliota. Se on yksi viidestätoista Suomessa kasvavasta juureksesta. Syömme perunaa 60kg vuodessa ja porkkanaakin 14 kiloa. Monia muita juureksia syömme kovin vähän - vain kymmeniä grammoja vuodessa. Silti niitä saisi kotimaasta.

Pidä maa-artisokka mielessä, jos sinäkin kaipaat vaihtelua ainaisen perunan rinnalle!



Terveisin,

Mikko Kutinlahti


PS: Vastailen mielelläni lisäkysymyksiin: m.kutinlahti@gmail.com